Lacul din parcul Bucovlogo cso vale ph

               Desi orientarea in zonele urbane si in parcurile din mijlocul sau afara oraselor se practica de peste 25 de ani, deabia in ultimii 8 ani concursurile de orientare tip sprint au inceput sa se organizeze cu predilectie in parcurile de agrement. Nu e mare concurs international de orientare care sa nu aiba si o etapa de sprint intr-o zona urbana, folosindu-se de multe ori pentru aceasta etapa zonele verzi ale unui parc. In afara scopului propagandistic pentru cunoasterea si raspandirea orientarii in mijlocul celor ce se plimba prin parcuri, aceste concursuri de tip sprint testeaza viteza de reactie si abilitatile tehnice ale sportivilor, intr-un mod diferit fata de orientarea in alergare prin zonele impadurite de ses, deal sau munte.
              In opinia mea orientarea tip sprint prin parcuri, este in acelasi timp o metoda excelenta pentru invatarea primelor notiuni de orientare sportiva. Simplitatea zonei de concurs, aleile numeroase si vegetatia diversa a unui parc, cadrul natural atractiv, lipsa emotiei provocate de ratacirea prin padure, usureaza mult munca unui instructor sportiv in a invata "alfabetul" orientarii pe incepatori copii si juniori. Dar in acest serial al lectiilor de orientare prin parcuri, in mod obligatoriu prima lectie va trebui sa se ocupe de invatarea citirii unei harti de orientare. In acest scop materialul ilustrativ care urmeaza, va prezenta in mod paralel si cu comentarii, pe de o parte cum arata in realitate (foto) un post de control de pe un anumit reper dintr-un parc si pe de alta parte cum este descris pe harta in limbajul semnelor conventionale acest reper cu post de control.
              IATA MAI JOS, O HARTA A UNUI PARC (PARCUL BUCOV DE LA MARGINEA PLOIESTULUI), CARTOGRAFIATA CU SEMNELE CONVENTIONALE ISSOM 2005, AVAND PE EA INCERCUITE TOATE POSTURILE DE CONTROL ILUSTRATE IN CONTINUARE.
  HARTA PARC BUCOV CU POSTURI

             FOTOGRAFII  REPERE  POSTURI + FRAGMENT  HARTA + COMENTARII.

CASA CTIN STERE harta casa stere  Cladire mare. Postul de control este pe coltul de Sud-Est, exterior, al gardului (de netrecut) care inconjoara cladirea. 
buturuga harta buturuga   Buturuga mare (1x1m.) Semnul conventional al reperului, este un x verde. Postul de control, este la piciorul Sud-vestic al reperului. 
casuta 01 harta casuta 01   Casuta de lemn, 5x3 metri. Postul de control este pe coltul de Sud-Est, exterior al casutei. 
chiosc rotund harta chiosc   Chiosc rotund din lemn, 5 metri diametru. Postul de control este pe marginea de Nord-Est, exterior al chioscului. 
casuta 02 harta casuta 02 Casuta de lemn, 5x3 metri. Postul de control este pe coltul de Nord-Vest, exterior al casutei.  
insula harta insula   Insula in mijlocul lacului. Postul de control este la capatul de Sud-Est al palcului de copaci de pe insula.  
intrare zoo intrare zoo map   Cladire 10x5 metri, de la intrarea in Gradina Zoologica. Postul de control este la coltul de Sud-Est exterior, al cladirii. 
gratare 01 harta gratare 01   Cele trei repere din ciment, fiecare de 1,5x1 metru, sunt desenate ca niste mici patratele negre. Postul de control este la piciorul gratarului din ciment din mijloc.
masa pingpong harta masa pingpong  Masa de tenis de masa,3x1,5 metri, reprezentata cu un mic dreptunghi negru. Postul de control este la piciorul mesei din ciment.
banca ciment harta banca ciment  Banca din ciment 2x1 metru, situata la Nord-Est de alt reper similar. Postul de control amplasat la piciorul Nordic al reperului. 
colt estrada colt estrada map  Suprafata din ciment 15x5 metri, fosta estrada unui teatru de vara. Deoarece are o inaltime de 1,25 metri, a fost reprezentata ca o cladire. Postul de control la coltul Nord-Est al estradei, exterior. 
colt restaurant
daniel map
  Cladire din lemn, 5x3 metri. Postul de control este amplasat la coltul de Sud-Est, exterior, al cladirii.
copac izolat harta copac izolat   Copac izolat, in poiana. Reprezentat printr-un mic cerculet verde. Postul de control este amplasat la piciorul reperului. 
cub alee est cuburi map  Statuie sub forma de cub, situata la Sud-est fata de un reper similar. Postul de control este amplasat la piciorul  reperului.
cub alee vest cuburi map    Statuie sub forma de cub, situata la Nord-Vest fata de un reper similar. Postul de control este amplasat la piciorul  reperului. 
depresiune depresiune   Depresiune putin adanca, 5x3 metri. Postul de control amplasat in mijlocul depresiunii. 
groap sud lac harta groapa sud lac   Groapa mare2x1 metri, in poiana, situata la 50 metri sud de marginea lacului. Postul de control amplasat in fundul gropii. 
intersectie poteca sant intersectie harta   Intersectie poteca cu sant adanc de 0,5 metri, in padure lastarita, relativ greu alergabila. 
statuie colt sudest trei post map   Statuie inalta 3 metri, dar cu baza de implantare pe sol doar de 1 metru patrat, reprezentata ca un mic patratel negru. Este statuia situata cea mai la Sud-Est, fata de celelalte repere similare. Postul la coltul de Sud-est al bazei statuii. 
restaurant lemn 03 restaurant 3 map  Suprafata imprejmuita cu gard din lemn, de trecut, al unui restaurant de vara. Desi nu este terasa acoperita, suprafata este desenata cu gri slab, nu cu gri inchis ca la cladiri. Postul amplasat pe margine gard, interior. 
restaurant 04 restaurant 4 map   Suprafata imprejnuita cu gard simplu din lemn, al unui restaurant de vara. Postul amplasat in coltul de Nord-Est interior, al gardului. 
restaurant poiana rest poiana map   Suprafata imprejmuita cu gard al unui restaurant, aflat in poiana, la care duc 2 scari. Postul amplasat in coltul dintre gard si scara de la Nord.
rond flori 03 harta rond flori  Rond de flori, 5 metri in diametru. Fiind o suprafata peste care nu este voie sa treci, este inconjurata cu linie neagra groasa, iar interiorul cu verde inchis interzis de trecut. 
scari flori intre ele harta scari  Scari din piatra, paralele cu suprafata de netrecut (flori) intre ele. Postul amplasat la capatul de jos (sudic), al scarii de la vest. 
staui cap scari harta statui cap scari  Doua mici statui din piatra, fiecare de 1x0,5 metri, reprezentate prin puncte negre ca bolovanii mari. Postul situat la piciorul lor nordic, le depaseste in inaltime si este prea vizibil.  
statui mici 02 harta statui 02  Alta statuie mica din piatra 1x1 metru, situata la Nord fata de cealalta statuie similara. Postul amplasat pe latura estica a statuii. 
statuie cap alee harta statuie 01  Statuie mica din piatra, 1,5 metri inaltime, situata in interiorul unei bifurcatii de alei asfaltate. Postul de control, situat la piciorul Nordic al reperului. 
toaleta veche harta toaleta   Suprafata imprejmuita cu un gard, al unui mic restaurant de vara. Postul situat chiar la intrarea in suprafata inconjurata cu gardul din lemn.
start harta start   Startul amplasat la capatul sudic, al aleii asfaltate, acolo unde se mai afla un bolovan mare si o mica casuta din lemn. 
trei coloane  trei coloane Monument, format din trei coloane foarte inalte, dar cu baza fiecarei coloane de doar 1 metru patrat si reprezentate fiecare coloana de cate un mic patratel negru. Postul amplasat la piciorul coloanei de la Sud-Est. 
statuie iorga trei statui map   Reperul postului este una dintre statuile situata cea de la mijloc, din sirul Vestic de Statui. Postul este amplasat la coltul de Sud-Est al statuii.  
statuie stere trei posturi map    Reperul postului este statuia situata cel mai la Nord, dintre toate statuile.  Postul este deasemenea situat la piciorul nordic al reperului. 

                    INAPOI LA PAGINA: LECTII DE ORIENTARE .

Inapoi la inceputul paginii. WEB Designer: Dr. Nicolae Stroescu (Ploiesti)
Ultima actualizare a paginii: 08.01.2011 Contact: stroen@clicknet.ro