busola animatalogo frtalogo cmta logo cupa clujlogo cupa muntilor logo frologo cso vale ph

 PAGINI DIN ISTORIA SPORTULUI ORIENTARII DIN ROMANIA, 1947 - 2000.

 In aceasta pagina se vor publica saptamanal amintiri, fotografii si harti din istoria de 65 de ani, a orientarii turistice si sportive din Romania.

 

 

 

      1947 - 1949, PRIMELE CONCURSURI DE ORIENTARE TURISTICA IN JUDETUL ARAD.
      Data de 26 Octombrie 1947, este considerata ziua de nastere a orientarii turistice din Romania. La această data, după ce luase la cunostinţă de orientarea turistica din Ungaria, DAVIDHAZY COLOMAN din Arad, organizeaza sub egida Organizatiei Sportului Popular ( OSP) şi a Societatii de Gimnastica din Arad, primul concurs de orientare turistica din Romania, organizat pe dealurile din împrejurimile Lipovei. Organizat si in anii urmatori tot în Munţii Zarandului, acest concurs a capatat denumirea de CUPA ZARANDULUI, devenind de a lungul timpului, prin desfasurarea lui anuală, singurul concurs din România cu 64 de ediţii, până în 2011. La prima ediţie a Cupei Zarandului din 1947, au luat parte 15 echipe mixte compuse din câte 3 turisti, din sindicatele si scolile din Arad, pe parcursul unei singure etape de zi. Locul 1, a fost ocupat de echipa formata din Bauer Andrei si Bauer Irina.
      A doua editie a Cupei Zarandului din 1948, a fost organizata tot în Munţii Zărandului de Davidhazy Coloman, la data de 28 Mai 1948. Au participat 17 echipe din Arad, formate din sindicalisti si elevi. A treia editie a Cupei Zarandului, s-a organizat în Munţii Zarandului, între 29-30 Octombrie 1949. Pentru prima oara în istoria orientarii din tara noastra, s-a introdus pe langa etapa de zi si o etapa de noapte, formula pastrata de atunci si pana în anii 60. Primele concursuri erau de regularitate si se desfasurau pe instrucţiuni sau schite sumare la ozalid, cu statii intermediare. Deasemenea în cadrul lor, se organizau si probe aplicative, ca aruncarea grenadei, catarare, tir, rapel, trecere pe barna, acordare de prim ajutor. Chiar de la a 3-a editie din 1949, la Cupa Zarandului au inceput sa participe si turisti invitati din Timisoara, Cluj, Bucuresti, Oradea, Brasov, acest concurs devenind astfel primul concurs de orientare interregional. Printre acestia s-a numarat şi timisoreanul Oscar Kepecs, care în anul următor 1950, va organiza la Timişoara primul concurs de orientare turistica din judetul Timis, Cupa Padurilor.                  Click! aici pentru Invitatia la editia a 65-a a Cupei Zarandului din 2012.

foto cupa zarand 1047 foto davidhazy

Davidhazy  Koloman (1913-1987)
   Traseul primei editii din 1947 al Cupei Zarandului a plecat din Podgoria Aradului cu startul in comuna Cuvin, a urcat in Varful Checiches si apoi prin valea Sfinca s-a terminat in comuna Covasint. Practic nu a existat harta de concurs, si concurentii au primit la plecare niste instructiuni, care trebuiau parcurse folosind o busola Bezard. Iata cum erau instructiunile care te ajutau sa ajungi de la plecare la statia intermediara nr. 1. "Pornesti dealungul liniei de tramvai spre Sud, pana la halta nr.5. De aici te intorci spre Est pe drumul vaii, dupa parasirea viilor urci pe poteca conducatoare de creasta de la nordul vaii. De aici mergi spre Est, apoi spre Sud-Est si cauti obiectul de teren (fantana), aflatoare in capul vaii. Aici se gaseste statia de control nr. 1." Stabilirea rezultatelor a fost complicata, deoarece in afara penalizarilor orientarii, au mai fost si penalizari la chestionarele istorice, tehnice si politice, precum si cele pentru probele de indemanare (aruncarea grenadei, tragerea cu arma, trecerea apei peste barne, funicular) si alte probe. Premierea concursului s-a facut deabia peste 2 zile in sala de festivitati, cand primelor 3 echipe li s-au inmanat cupe si diplome.

      1949, PRIMUL TRASEU DE ORIENTARE TURISTICA IN BUCURESTI.
      Intre anii 1947 - 1950, activitatile sportive si turistice erau organizate sub egida OSP (Organizatia Sportului Popular). In primavara anului 1948, aradenii organizeaza tot in cadrul OSP, un al doilea concurs de orientare turistica la care pentru prima oara au participat si turisti din Timisoara. Pentru editia a 3-a a Cupei Zarandului, din Octombrie 1949, aradenii au invitat din vreme si au trimis invitatii catre turistii din celelalte regiuni ale tarii.
      La Bucuresti la IOR (Intreprinderea Optica Romana), exista deja un puternic cerc de turism in cadrul sindicatului ce apartinea de CGM (Confederatia Generala a Muncii), responsabil cu turismul la IOR fiind Joja Ion. In luna August 1949, turistii de la IOR pentru a se antrena in vederea participarii la editia a 3-a a Cupei Zarandului din Octombrie 1949, la care au fost invitati, au organizat primul traseu de orientare turistica in apropierea capitalei, la padurea Pustnicul. Traseul a fost conceput de doi cunoscuti turisti si viitori arbitri republicani de orientare turistica: Bucurescu Cristian si Amilcar Constantinescu.

foto bucurescu echipa postul mut       In primii anii ai Orientarii din Romania, aceasta era mai mult turistica decat sportiva. Echipele erau formate din 3 sau 4 turisti, de cele mai multe ori mixte, iar clasamentele  se intocmeau fara diferente in functie de varsta. Deoarece posturile de control erau bine ascunse si "nu aveau gura sa te strige", ele erau denumite de concurenti muti. Pe teren erau marcate cu o tabla mare de carton alba, pe care era litera M, iar sub ea era o pusculita in care fiecare echipa introducea cate un tichet din cele primite la plecare. Concurentii plecau echipati cu bocanci in echipament de munte si un rucsac in spinare, deoarece traseele erau deobicei lungi, se cauta foarte mult si durata unui concurs depasea uneori 6-8 ore.

 1950 - 1955. IMPULSIONATA DE CONSILIUL CENTRAL AL SINDICATELOR (CCS), ORIENTAREA TURISTICA SE EXTINDE IN TOATA TARA.
      Davidhazy Coloman si ceilalti turisti din Arad, isi continua activitatea. La 12 Noembrie 1950 ei organizeaza primul concurs din tara cu traseu si clasament separat pentru echipele femenine (din 3 sportive). La 27 Aprilie 1952, turistii din Arad organizeaza si primul concurs din tara individual, fara timp standard (regularitate). In anul 1951, cand Directia de Turism din cadrul CCS (Consiliul Central al Sindicatelor din Romania), vede importanta orientarii ca ramura sportiva in cadrul turismului organizat, trimite mai multi instructori din Arad, Timisoara si Bucuresti, in mai multe orase mari din tara, pentru a organiza concursuri de orientare de initiere si popularizare. Davidhazy din Arad este trimis in Moldova, unde in anul 1951 ajutat de veteranul Panzaru Gheorghe, organizeaza primele concursuri de orientare in padurile de la sudul orasului Iasi.
     Incepand cu anul 1951, CCS prin Directia de Turism si excursii, incepe sa organizeze si primele concursuri de orientare turistica la munte, la inceput pe Valea Prahovei pentru ghizii ONT si conducatorii de excursii, apoi si pentru turistii din toare regiunile tarii. La 6 Octombrie 1951, arbitrii bucuresteni Joja Ion, Amilcar Constantinescu si Chira Ion, organizeaza un concurs pe traseul Predeal, Timisul de Sus si cabana Trei Brazi. Pe data de 19 octombrie 1951, concurs de noapte intre gara Sinaia, Valea Rea, cabana Piscul Cainelui. Turistii si sportivii din Brasov incep sa se afirme si pe 8 Noembrie 1951, organizeaza un concurs de orientare turistica in masivul Piatra Mare - cabana Bunloc, cu 2 etape (noapte, zi), cu participanti din Bucuresti, Cluj, Brasov, Oradea, Arad, Ploiesti. Pe data de 28 Septembrie 1952, Directia de Turism din cadrul CGM organizeaza primul concurs de orientare turistica national, la care participa echipe invitate din toate cele 17 regiuni ale tarii. Concursul desfasurat in jurul cabanei Diham, pe parcursul a 2 etape (noapte si zi), poate fi considerat ca un prim Campionat Republican de Orientare Turistica. Spre surprinderea generala, primul loc a fost ocupat de echipa bucuresteana. In anul 1953, acelasi asa zis campionat Republican de orientare Turistica, este organizat de BTE Brasov la Poiana Brasov, cu participarea echipelor din cele 17 regiuni ale Romaniei. Cum era de asteptat concursul este castigat de echipa regiunii Brasov, buna cunoscatoare a zonei de concurs.
      1953. PRIMUL CONCURS DE ORIENTARE PE SCHIURI. In tarile scandinave, acolo unde orientarea ca sport s-a nascut la inceputul secolului 20, primele concursuri de orientare au fost militare, aplicative pe schiuri. In Decembrie 1953, turistii din Timisoara, organizeaza la Poiana Marului, primul concurs de orientare pe Schiuri din Romania. Doua luni mai tarziu in Ianuarie 1954, organizeaza si aradenii la Debela Gara al doilea concurs de orientare pe schiuri.
     1953 - APARE PRIMUL REGULAMENT NATIONAL AL CONCURSURILOR DE ORIENTARE TURISTICA.
     Pentru a se pune capat haosului din regulamentele concursurilor de orientare, in anul 1953, o comisie din care faceau parte arbitri consacrati : Amilcar Constantinescu din Bucuresti, Davidhazy din Arad, Udo Falk din Brasov, Adler din Cluj, intocmesc un regulament al concursurilor de orientare turistica, unic pentru toata tara, regulament care a ramas valabil pana in 1958. Acest regulament din 1953, inspirat din cele valabile in Ungaria si Cehoslovacia, punea accentul pe latura turistica de regularitate a intrecerii si mai putin pe latura sa sportiva de viteza. Prin regulament erau fixate viteze de 4 km. pe ora ziua si 3 km. pe ora noaptea, iar in statiile intermediare arbitrii calculau si penalizau orice neincadrare in acesti timpi. In plus se penaliza cu cate 100 pct. si lipsa unui post de control ("mut"). Echipa formata din 2-3 sportivi primea inainte de start harta de concurs, o studia 10-15 minute dupa care pleca pe traseu. La posturile de control sau statiile intermediare, se ajungea folosind instructiunile primite odata cu harta, fir posturile erau deja insemnate pe harta. Din cauza problemelor deosebite puse de hartile incomplecte, de cautarea posturilor de control si de timpul pierdut in statiile intermediare, un astfel de concurs dura foarte mult (in zonele de munte chiar si 6-8 ore) si in majoritatea cazurilor chiar ecipele clasate pe primele locuri aveau penalizari si posturi de control lipsa. Clasamentul se facea in functie de numarul de puncte penalizare si chiar concurentii cu posturi lipsa nu erau eliminati din concurs, ci erau clasificati la coada clasamentului. In primii ani, nu exista nici o clasificare pe categorii, nici a sportivilor si nici a arbitrilor.

foto oschi foto proba tir
  
    Intre anii 1950-1955, in cadrul concursurilor de orientare turistica se desfasurau si probe tehnico-aplicative, cum este aceasta proba de tir, organizata in cadrul unui concurs de orientare turistica pe schiuri in Dumbrava Sibiului, in cadrul Spartachiadei de Iarna in anii 50.

foto constantinescu
  Veterani ai orientarii turistice din Bucuresti: fratii Amilcar si Marius Constantinescu, sotii Opris Gheorghe si Victorita.

      Aparitia in 1953 a primului regulament unificat pentru concursurile de orientare turistica, a contribuit f. mult la raspandirea orientarii in toate regiunile tarii si echipe noi din Baia Mare, Craiova, Pitesti, Oradea, Targu Mures, Bistrita, Neamt, incep sa participe la concursurile interregionale. Din anul 1953, in afara unui Campionat Republican, incepe sa se organizeze anual CUPA 23 AUGUST (CUPA ELIBERARII), concurs devenit traditional. Prima lui editie se organizeaza in anul 1953 la Plaiul Foii in Piatra Craiului, cu 2 etape de zi si noapte si castigat de echipa regiunii Brasov, condusa de Weissortel Gustav (devenit mai tarziu celebrul antrenor al fratilor Schuller din Brasov si al lotului national). Din anul 1954, Cupa Eliberarii 23 August se organizeaza sub forma unui concurs de lunga distanta, de traversare intre 2 masive muntoase, pe durata mai multor zile, cu etape de zi si noapte.
In anul 1954, concursul a urmat un traseu intre cabana 7 Noembrie din Ceahlau si Lacul Rosu, pe durata a doua zile si o noapte, fiind castigat surprinzator de echipa din Bucuresti formata din Neagu Alexandru, Dinu Bratosin si Titi Marin. Anul 1955 marcheaza organizarea celui mai lung concurs de orientare turistica din Romania. Cupa 23 August din 1955, se desfasoara pe parcursul a 4 zile si o noapte, pe o distanta de 104 km. parcursi de turistii sportivi intre cabana Voievodul (fosta Lonea) din Muntii Sebesului si statiunea  Paltinis de langa Sibiu. Echipa de arbitri care a ridicat traseul a fost condusa de Davidhazy din Arad si Amilcar Constatinescu din Bucuresti. Concursul a fost castigat de echipa regiunii Cluj, urmata pe locul 2 de echipa Bucuresti (condusa de Fratu Ilie), iar pe 3 echipa Regiunii Autonome Maghiare.

concurs garbova
    Concurenti la un concurs de orientare turistica la munte (Predeal - cabana Garbova).
fratii schuller
    Celebra echipa din Brasov a fratilor Schuller, luand vize cu busola Bezard.
statie
     Concurenti asteptand sa plece dintr-o statie intermediara si arbitrul care calculeaza penalizarile echipei. Plecarea dintr-o astfel de statie se facea in ordinea venirii in statie, departajati intre echipe de 2-3 minute.

     1956 - 1960. TREPTAT ORIENTAREA TURISTICA, DEVINE MAI SPORTIVA.
      Iulie 1956, Comisia de Turism Bucuresti organizeaza un concurs de echipe doar femenine, pe un traseu intre Poiana Brasov si cabana Trei Brazi, Predeal. Tot bucurestenii, mai precis Asociatia Sportiva Progresul, organizeaza in anul 1957 un concurs de 2 zile si o noapte, pe traseul Lacul Rosu - cabana 7 Noembrie din Muntii Ceahlau. La aceste concursuri organizate de Comisiile de Turism ale Sindicatelor, transportul, cazarea si masa concurentilor si arbitrilor erau platite din banii sindicatelor. Cupa 23 August din 1956, se organizeaza din nou intre Ceahlau si statiunea Lacul Rosu, cuprinzand si o proba aplicativa de alpinism destul de dificila. Anul urmator in Octombrie 1957, la Paltinis se organizeaza primul concurs national de orientare pentru stafete, separat masculine si femenine, cu probe doar in timpul zilei.
      1958. APARE COMISIA CENTRALA DE TURISM- ALPINISM IN CADRUL  UCEFS.  Din anul 1957, se înfiinţează Uniunea Centrală pentru Educaţie Fizică şi Sport (U.C.E.F.S.), care coordona şi finanţa de la nivel central, împreună cu sindicatele (Uniunea Generală a Sindicatelor din România - UGSR), întreaga mişcare sportivă din România. La nivel local existau Consilii Regionale pentru Educaţie Fizică şi Sport, Consilii Municipale sau orăşeneşti.  În cadrul central al UCEFS, pentru fiecare sport existau federaţii sportive, iar pentru turism şi alpinism, exista Comisia Centrală de Turism - Alpinism (CCTA). Deasemena la nivel regional, existau Comisii Regionale de Turism-Alpinism. CCTA, se ocupa de la nivel central de alpinism, turism şi orientare turistică. CCTA era condusă de un preşedinte, un vicepreşedinte şi un secretar general. Ca secretar general al CCTA, salariat al UCEFS, a funcţionat Gheorghe Pop, între anii 1963-1967.
     
Dupa perioada "eroica" din anii 1950-1957, condusa si sustinuta financiar de CCS, din anul 1958 concursurile de orientare turistica au fost puse sub indrumarea si controlul UCEFS si toate competitiile de pe cuprinsul tarii sunt cuprinse intr-un calendar competitional al Comisiei Centrale de Orientare, din cadrul UCFS. Din anul 1958, s-a trecut si la un nou Regulament unic pe Romania, al concursurilor de Orientare, mult mai apropiat de regulamentele internationale ale tarilor socialiste. In acest context incep sa vina pe adresa UCFS invitatii de la tarile vecine pentru primele concursuri internationale. Astfel intr-un singur an 1958, echipe nationale de orientare turistica, selectionate de catre Comisia centrala de orientare din UCFS, participa mai intai in Ungaria la un concurs international in jurul lacului Balaton, iar in Septembrie al aceluiasi an la un alt concurs international in Bulgaria, la Kolarovgrad. La acest din urma concurs echipa Romaniei formata din Neagu Alexandru, Davidhazy Coloman, Dr. Lupu Ctin. din Timisoara si Davidovici Carol din Bucuresti, s-a clasat pe locul 3, in urma echipelor Suediei (loc 1) si Ungariei (locul 2).

foto veterani
     Veterani ai orientarii din anii 1950: Neagu Alexandru, Opris Gheorghe, Bucurescu Cristian, Dudu, Iancu Dumitru, Teodosiu Mircea si Iosif Eugen.
cernica start
      La startul unuii concurs din padurea Cernica, arbitrii Paunescu (Turcu) si Sigfried Mateescu, acesta din urma inca mai arbitra la varsta de 90 de ani.

      1958. PRIMA EDITIE A CUPEI MUNTILOR LA ORIENTARE.
      Sprijinită material de asociaţiile sportive ITB şi Gloria din Bucureşti, cât şi de Consiliul Sindicatelor din Bucureşti, Cupa Munţilor a constituit de a lungul anilor 1960-1980, un mare factor de progres pentru orientarea din România. Locuri de desfăşurare montane inedite, pe cât posibil altul în fiecare an, hărţi lucrate minuţios de Rolf Reyl, sotia sa Cici Rolf şi mai tarziu tânărul său colaborator Sommer Herbert, tipărite în 5 culori (ceace era o mare raritate pentru acea vreme în România) şi începând din anii 1969 cu participare internaţională, prin reciprocitate cu echipele similare din transporturi, din Ungaria, RDG, Cehoslovacia, Bulgaria. Nu în ultimul rând, una din atracţiile concursului, o constituiau minunatele cupe şi plachete sculptate din lemn de tei, realizate de maestrul tâmplar Arizan Gheorghe de la ITB. La fiecare ediţie a Cupei Munţilor aceste trofee şi insigne aveau alt model şi erau dorite cu ardoare de toţi concurenţii.
     
Ediţia a 1-a (1958).
 În luna Iulie 1958, mai mulţi turişti sportivi din Bucureşti şi din alte oraşe ale ţării, s-au întâlnit în Bucegi, în cadrul concursului de orientare turistică Cupa Munţilor, organizat de Asociaţia Sportivă ITB, în memoria alpinistului Victor Măciucă de la ITB, decedat la 23 de ani, în plină activitate sportivă. Iniţiatorul acestui concurs şi sufletul acestui tradiţional concurs, Cupa Munţilor, a fost pînă în anul plecării sale în Germania 1980, inginerul Rolf Reyl de la Atelierele Centrale IT Bucureşti.  Traseele concursului din ediţia 1-a, 1958, au atins Cota 1500, Strunga, cabanele Bolboci şi Padina. Concursul a cuprins 2 etape, de zi şi de noapte, cu porţiuni de viteză, regularitate şi probe alpine. Locul 1 a fost ocupat de chipa mixta formata din Iosif Eugen, Costache Ion si Jomir Georgeta. Ediţia a 2-a (1959). Organizată în Bucegi, pe traseul Cabana Peştera, Vf. Doamnele Batrana – Cabana Babele. Numărul echipelor participante a crescut la 24. Locul 1 echipa bucuresteana formata din Iosif Eugen, Badulescu Dusan si Ioan Amelia.

tabara corturi
   Cupa Muntilor in Muntii Bucegi, tabara de corturi.
valea horoabei
  Cupa Muntilor. Orientare pe  Valea Horoabei in Bucegi.
foto iosif eugen
  Iosif Eugen, multiplu castigator al Cupei Muntilor.

       1961 - 1963. ETAPA DE TRANZITIE INTRE ORIENTAREA TURISTICA SI ORIENTAREA SPORTIVA.
     La inceputul anilor 60, de mare succes s-a bucurat CUPA PRIMAVERII, concurs organizat in fiecare primavara de catre Profesorul Sculy Andrei de la Politehnica Bucuresti. Caracteristica concursului era parcurgerea traseului dupa instructiuni diferite de la an la an, care necesitau cunostinte profunde de orientare si multa inteligenta. Prima editie a concursului organizata in 1963 la Cernica, a fost castigata de echipa ITB formata din sotii Reyl Rolf si Reyl Florica. Asociatia Sportiva ITB continua sa organizeze an de an celebra competitie de orientare montana CUPA MUNTILOR, sub conducerea marelui animator al orientarii din Romania Reyl Rolf, ajutat in special de neobositul Comsa Ion si creatorul superbelor trofee oferite Arizan Gheorghe.
     
Editia a 4-a a Cupei Muntilor din 1961, s-a desfasurat in Bucegi pe traseul Dobresti-Scropoasa-Bolboci-Padina si a fost castigata de echipa Iosif Eugen, Nicolescu Barbu si Lita Georgeta. In acei ani Cupa Muntilor era o adevarata aventura montana, care pentru unii concurenti putea dura si o zi lumina. Editia a 5-a din 1962, desfasurata tot in Bucegi pe traseul Bran-Gaura-Strunga-Padina, castigata de echipa Negulici Theodor, Guran Titus, Abrudan Mariana. In anul 1963, editia a 6-a se desfasoara in Piatra Mare, pe traseul Predeal Cioplea-lacul Rosu-Piatra Mare-Dambul Morii si a fost castigata iarasi de Negulici Theodor in echipa cu Popescu Dan si Bork Ruxandra. De remarcat numele lui Negulici Theodor, ajuns ulterior unul dintre cei mai apreciati si sofisticati arbitri de orientare si custode al rezervatiilor de capre negre din Bucegi.

harta cernica sculy ion  In stanga un exemplu de cum arata o harta de la un concurs de orientare din Padurea Cernica din anul 1963. Harta era mai mult o schita incomplecta, dar posturile erau masurate si amplasate pe teren cu mare precizie si pentru a le atinge era nevoie de o viza si masuratoare precisa a distantei.
   In dreapta echipa tinerilor Sculy Ion si Simionescu Adrian de la Vointa Bucuresti, la un post de control din padurea Cernica, leaganul orientarii din Bucuresti in anii 1960-1970.

      Incepand cu anul 1960 Asociatia Sportiva Ecranul din Bucuresti, sub conducerea lui Dan Alexandru, incepe sa organizeze Cupa Ecranul, concurs ce va deveni unul dintre cele mai cunoscute din tara in urmatorii 20 de ani. prima editie din 1960 desfasurata in Muntii Bucegi la cabana Diham, a fost castigata de Aldescu Stefan de la Vointa Bucuresti. Tot in Bucegi, dar la Cota 1500, s-a organizat editia a 2-a a Cupei Ecranul, castigata de echipa CSM Resita. Editia a 3-a se desfasoara langa Bucuresti in padurea baneasa si este castigata de echipa Iosif Eugen, Reyl Florica, Apostolescu Ion. In anul 1963, la Paraul Rece langa predeal echipa de la Flacara Bucuresti formata din Iosif Eugen, Nicolescu Barbu si Radulescu Natalia, castiga cea de a 4-a editie a Cupei Ecranul.


    1964.

finala 1964

    1965.

finala 1965

     1966.

cupa muntilor 1966

finala campionat 1966


        1967. 

1967 cupa romaniei
1967 finala campionat


 

    INAPOI LA INCEPUTUL PAGINII.

ULTIMA ACTUALIZARE A PAGINII: 17. 10. 2012.                CONTACT: stroen@clicknet.ro