baneasa toamnacazacu toamnalogo cso vale ph
romania judete busola recta
JUDETUL PRAHOVA, LOCURI IDEALE PENTRU TURISM SI ORIENTARE.
Oricare forma de turism necesita orientare. Fiecare concurs de orientare este si o forma de turism!
orasul ploiesti castelul peles Panorama Bucegi Crucea Caraiman harta prahova cu stema
sfinxul bucegi manastire sinaia slanic munte de sare manastire cheia

      Judeţul Prahova este situat în partea sud-estică a teritoriului României, la Sud de curbura Carpaţilor Meridionali. Teritoriul său cu o suprafaţă de 4.700 km pătraţi, este învecinat cu judeţele Braşov (la N şi NV), Buzău (la E şi NE), Ialomiţa (la SE), Dâmboviţa (la Vest) şi Ilfov cu capitala Bucureşti la Sud. Prahova are o populaţie de peste 850.000 locuitori, densitatea medie a locuitorilor ( a 2-a ca mărime după Bucureşti), depăşeşte 180 de locuitori pe km.2. Judeţul are două municipii Ploieşti (reşedinţa), Câmpina şi alte 12 oraşe: Azuga, Băicoi, Boldeşti-Scăeni, Breaza, Buşteni, Comarnic, Mizil, Plopeni, Sinaia, Slănic, Urlaţi, Vălenii de Munte, alături de peste 80 de comune cu 400 de sate, răspândite în special în zonele de deal şi câmpie. Peste 50% din populaţia judeţului lucrează în industrie, special în industria petroliferă,cu numeroase terenuri de extracţie a ţiţeiului şi rafinării, concentrate în jurul oraşelor Ploieşti şi Câmpina. În judeţul Prahova, a fost înfiinţată prima rafinărie din lume în anul 1857. Astăzi rafinăriile de la Brazi şi Câmpina, prelucrează ţiţeiul extras din campurile petrolifere de la Boldesti, Tintea, Baicoi si Bustenari.
      Alături de petrol din subsolul deosebit al Prahovei, se mai extrage sarea (la Slănic-Prahova) şi cărbune (Ceptura şi Filipeşti). Judeţul Prahova, are deasemenea dezvoltate şi alte ramuri industriale: metalurgie, chimică, textilă. Economia judeţului este complectată de agricultura practicată pe zona de câmpie din sudul judeţului, viticultura pe dealurile de la Valea Călugărească şi Ceptura. Deasemenea o mare parte din populaţie este ocupată în prestările de servicii din turismul prahovean, în special în staţiunile turistice foarte numeroase de pe Valea Prahovei. Valea Prahovei izvorăşte la Predeal judeţul Braşov, primeşte apoi imediat după intrarea în judeţul Prahova apele din bogatul afluent al Văii Azuga, după care străbate ca un ax de la Nord la Sud întregul judeţ, până la vărsarea ei în Râul Ialomiţa la Dridu. Jumătatea superioară a Văii Prahovei, împreună cu masivele muntoase pe care le străbate, Munţii Bucegi la Vest şi Munţii Baiului la Est, reprezintă principala atracţie turistică a judeţului Prahova şi a României. Staţiunile turistice, înşirate de a lungul Văii Prahovei, Predeal, Azuga, Sinaia, Buşteni, Breaza sunt permanent vizitate de turişti români şi străini, vara şi iarna deopotrivă.
     Oraşul Sinaia, situat pe valea Prahovei la doar 60 km. Nord de Ploieşti, supranumit şi Perla Carpaţilor, găzduieşte anual zeci de mii de turişti. Alături de excursiile pe traseele montane din Munţii Bucegi, turiştii vizitează la Sinaia Castelul Peleş, reşedinţa familiei regale de Hohenzolern încă din secolul 19 şi Mânăstirea din Sinaia. O altă staţiune turistică montană Cheia, oferă turiştilor trasee în Munţii Ciucaş şi vizitarea Mânăstirii Cheia.În judeţul Prahova în afara staţiunilor turistice montane, aflăm şi staţiuni balneoclimaterice precum Telega, Slănic cu celebrul Munte de Sare şi Grota Miresei, Ţintea, toate trei cu lacuri sărate şi nămol sapropelic indicat în tratarea afecţiunilor aparatului locomotor. Prin diversitatea reliefului, a peisajelor minunate la munte, deal şi câmpie, prin diversitatea florei şi faunei şi prin nenumăratele monumente de artă şi arhitectură, bisericeşti sau medievale, răspândite pe tot teritoriul judeţului, Prahova este poate cea mai frumoasă şi vizitată arie turistică a României.  Sportul Orientarii. Muntii, dealurile si campiile din Judetul Prahova, au o mare suprafata din ele acoperite de paduri si ofera conditii ideale pentru practicarea acestui sport. Inca din primii ani ai raspandirii orientarii in Romania, in special padurile de pe Valea Superioara a Prahovei, au gazduit nenumarate concursuri de orientare turistica, cu punct de plecare din statiunile Busteni, Sinaia, Predeal. Aceste concursuri erau organizate de cluburile sportive si sindicatele din Bucuresti si Prahova. Incepand cu anii 70 odata cu trecerea la Orientarea Sportiva, centrul de greutate al organizarii concursurilor de orientare incepe sa se mute mai spre Sud, in zona de deal, colinara si de ses a Judetului Prahova. In ultimii 10 ani, majoritatea concursurilor de orientare organizate de cluburile prahovene au avut loc la Sinaia (pe Calea Codrului sau Cumpatu), Busteni (pe Valea Cerbului), Plopeni ( pe dealurile Gageni sau Tintea), Cocorasti Misli ( pe valea Doftanetului sau Poiana Goruna ), comuna Plopu (Nisipoasa), Seciu, Potigrafu, Snagov Parc, Peris, Poiana Varbilau, Parcul Bucov.                      

   Inapoi la inceputul paginii     WEB Designer: Dr. Nicolae Stroescu (Ploiesti)  Data curenta a zilei: 
   Ultima actualizare a paginii: 15.01.2013    Contact: stroen@clicknet.ro