DEALUL GAGENI PRIMAVARAlogo cso vale ph

          DEALUL GAGENI. Impreuna dealul Gageni si dealul Tintea, sunt socotite primele coline de la Nord de Campia Romana. La numai 10 km. Nord de Municipiul Ploiesti, situat pe drumul judetean Ploiesti-Slanic Prahova, imediat inainte de intrarea in micul orasel muncitoresc Plopeni, satul Gageni (comuna Paulesti) este situat la poalele dealului Gageni. Dealul Gageni, cu o altitudine maxima de 327 metri, este delimitat la Sud de satul Gageni, la Nord-vest de orasul Plopeni, iar la Est de apele Raului Teleajen.
         Acoperit in proportie de jumatate de livezile, fanetele si viile localnicilor, dealul Gageni are si o mare suprafata impadurita. Padurea relativ tanara de pe dealul Gageni, are ca specii predominante stejarul, carpenul, plopul alb si negru, iar fauna saraca mai numara cateva caprioare, iepuri si vulpi. In prima jumatate a secolului trecut pe dealul Gageni, se faceau numeroase explotari petroliere ale caror urme se mai vad si astazi, sub forma ruinelor de ciment ramase de la fostele sonde, raspandite prin poienile azi acoperite cu desis. Din satul Gageni, mai precis de la cimitirul din varful dealului, porneste un drum forestier (in trecut de exploatarea sondelor), care traverseaza tot dealul Gageni de la Vest la Est, pana ajunge la raul Teleajen. Pina in urma cu 5 ani la capatul acestui drum, se mai vedeau ruinele unui pod rutier, pe care se putea traversa Teleajenul in orasul Boldesti-Scaeni.
         Am strabatut de nenumarate ori acest drum pentru a traversa dealul Gageni si a face numeroase fotografii. Unele dintre ele , le puteti vedea mai jos, locatiile lor fiind suprapuse peste o vedere din satelit a dealului Gageni (Google Maps).

harta google gageni
Click! pe patratele albastre, pentru a vedea foto din acele locatii.
harta gageni12 cu posturi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 

 

 

 

 

 

          ORIENTAREA SPORTIVA. La fel cum Fagetul este considerat leaganul Orientarii din Cluj, iar Pustnicul-Branesti leaganul Orientarii din Bucuresti, padurea de pe dealul Gageni, a gazduit primele concursuri de orientare din judetul Prahova. La inceput ca orientare turistica pe harti la scara 1:25.000, multiplicate la ozalid sau foto, iar mai tarziu cu mare greutate la xerox alb-negru, din anul 1980 apar primele harti tiparite in 5 culori la scara 1:20.000. Treptat incepand din acel an, Dr. Stroescu Nicolae extinde treptat cartografia intregului deal Gageni, ajungand de la editia unu a hartii Gageni la harta Gageni 12-Valea Teleajenului. Ultimele editii ale hartii Gageni, au fost lucrate cu programul OCAD si tiparite mai mult la scara 1:10.000. Acest lucru se datoreaza si elementelor foarte numeroase si aglomerate, in special de nivelment, care fac harta dificil de citit la o scara mai mare.
         In afara concursurilor judetene si interjudetene organizate si de 6-8 ori pe an, pe dealul si hartile de la Gageni s-au organizat 6 finale de Campionate Nationale de Zi si Noapte, plus 2 editii ale Cupei Romaniei. Iata mai jos, cateva fotografii de arhiva cu unii dintre cei mai cunoscuti orientaristi din Romania participanti la Finala Campionatului National pe Echipe din anul 2009 (trasatori Stroescu Daniel si Stroescu Nicolae, arbitru de control Russu Radu).

FOTOGRAFII DE LA FINALA CAMPIONATULUI NATIONAL PE ECHIPE 2009
START 01 start 02 start 03 start 04
sosire mutiu sosire patras sosire adina sosire danila
sosire enedi sosire irina sosire didi sosire stupu
ticleanu aglomeratie sebestyen maiorescu

 

INAPOI LA INCEPUTUL PAGINII. WEB Designer: Dr.Nicolae Stroescu (Ploiesti)
Ultima actualizare a paginii: 06.12.2010 Contact: stroen@clicknet.ro